Niby klasyczny, świąteczny schab. Owocowy farsz kładzie jednak na łopatki
Pieczony schab nie był u mnie nigdy numerem jeden. Tak naprawdę nigdy go nie lubiłam, bo mięso zawsze było suche jak wiór. Kilka lat temu zmieniłam jednak recepturę na farsz i stał się cud. Mięso zrobiło się bardziej soczyste i przyjemnie słodkawe. Warto czasami wprowadzić małą zmianę.
Jak przygotować schab do pieczenia?
Myśląc o schabie do pieczenia, warto kupić odpowiedni kawałek mięsa. Powinien mieć na wierzchu warstwę tłuszczyku, dzięki której mięso zbytnio nie wyschnie w czasie pieczenia. Kawałek też powinien być odpowiednio duży, najlepszy jest o wadze 1-1,5 kg. Jeśli mięso ma grube błony na powierzchni, warto je usunąć.
Teraz kawałek mięsa trzeba naciąć w środku. Do nacięcia najlepszy będzie nóż o długim, spiczaście zakończonym ostrzu. Wbijam go w środek mięsa i nacinam je, nie przecinając do końca. Dzięki temu farsz nie będzie wypływał w czasie pieczenia. Następnie schab należy dobrze doprawić. Doskonale sprawdzi się tu mieszanka czosnku, majeranku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Po natarciu nimi mięsa trzeba je odstawić na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić soczysty, faszerowany schab?
Gdy mam już przyprawione mięso, pozostaje tylko przygotować farsz. Robię go z suszonych owoców, które dobieram w kolorową mieszankę. Oprócz suszonych śliwek i moreli dorzucam też suszoną żurawinę. Owoce namaczam w soku pomarańczowym, który nadaje im wyrazistego smaku. Potem mieszam z miodem i przyprawami, a na końcu ze startym jabłkiem. Surowe, starte jabłko robi tu wielką różnicę. Doskonale łączy suszone owoce i daje farszowi, a także mięsu niepowtarzalnej soczystości i aromatu.
Przepis: Schab pieczony z suszonymi owocami
Pieczony schab na święta i nie tylko
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1,5-1,7 kg schabu wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
- majeranek
- tymianek
- 2 łyżki oliwy
- 80 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 ml brandy, rumu lub soku pomarańczowego
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka miodu
- mielony cynamon
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 250 ml bulionu lub soku jabłkowego/pomarańczowego do pieczenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie schabuSchab opłucz, osusz, długim, spiczastym ostrzem noża zrób przez środek nacięcie wzdłuż. Nie przecinaj mięsa do końca. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i oliwą. Odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- Przygotowanie nadzieniaSuszone owoce posiekaj na mniejsze kawałki. Zalej brandy, rumem lub sokiem i odstaw na 15–20 minut, żeby zmiękły. Dodaj miód, cynamon, gałkę i wymieszaj. Na koniec połącz ze startym jabłkiem.
- Nadziewanie i pieczeniePrzygotowane nadzienie wciśnij w otwór w schabie. Koniec zepnij wykałaczką. Schab zrumień na patelni z olejem. Potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem lub sokiem. Piecz ok. 75-85 minut w 180 st. C. Co jakiś czas polewaj go sosem z naczynia.
Jak piec schab, by nie był suchy?
By pieczony schab wyszedł soczysty, trzeba go nie tylko odpowiednio przyprawić i nadziać, ale też upiec.
- Przed pieczeniem mięso można zrumienić na patelni albo przez pierwsze 10-15 minut piec go w nieco wyższej temperaturze.
- Mięso to najlepiej piec w 160-180 st. C nie dłużej niż godzinę na kilogram schabu.
- Jeśli chcecie, by pieczeń ładnie się zrumieniła, 10 minut przed końcem pieczenia naczynie należy odkryć.
- Po upieczeniu mięso należy odstawić na 15 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą i pieczeń będzie soczysta.